Ako otvoriť vlastnú kaviareň?

Ak ráno vstávate s chuťou na kávu, poobedie si ani neviete predstaviť bez šálky dobrej kávy a nie je pre Vás žiadny problém dať si večer na zohriatie jedno malé kapučínko. Tak ste takmer rovnako blázniví milovníci kávy, ako my. Aj Vás už napadlo, čo tak mať vlastnú kaviareň?

Naša Maja takýto sen má, no to ani netušila, že sa k nemu dostane tak rýchlo a dokonca prostredníctvom našich zákaziek.

Pre tých, čo nás sledujete na sociálnych sieťach už je určite známe, že posledný rok sme sa aktívne venovali práve dizajnom pre kaviarne a výrobe rôznych doplnkov pre tento segment prevádzok. Čo sme sa z nich naučili a aké boli naše projekty?

VERTICCIO

Jedna z našich prvých kaviarenských zákaziek bol projekt pre známu kaviareň a pražiareň Verticcio. Naša prvá spolupráca bola práve na drevených táckach. Každý z nás vie, aké to je, keď navštívi nejakú prevádzku a je v nej niečo iné, zaujímavé, odlišné. Odchádzate tak s emóciou. Práve tento zážitok je nevyhnutný pre to, aby Váš priestor bol pre Vašich klientov zaujímavý a dokázal si ich získať.

tacka pod kavu 2

Prevádzky Verticcio sú práve touto emóciou známe. Priestor je veľmi útulný, personál stále usmiaty a ochotný poradiť. Zážitok, ktorý si z takejto prevádzky odnášate je mnoho krát silnejší, ako samotná potreba dať si kávu. Naša spolupráca však nezostala len pri drevených táckach. Pokračovala v rovnakom dizajne pri produktoch ako tabuľky na dvere pre jednotlivé prevádzky, darčekové boxy, či drevené stojanové menu lístky.

 

HABESH COFFEE

Lokálny predajca unikátnej etiópskej zmesi kávy, ktorého nájdete v našej Žiline. V tomto projekte sme sa venovali interiéru malej minimalistickej výdajni a predajni kávy. Priestor sa predeľoval na dve časti, tzv. front office a back office, pričom zadná časť slúži ako skladový a technický priestor. Predná časť je priestor pre priamy kontakt so zákazníkom. Keďže kapacity boli obmedzené bola to v celku výzva. Ničoho sme sa však nezľakli a veľkosť priestoru po realizácií hodnotíme skôr ako kladný. HABESH totižto pôsobí veľmi priateľskou atmosférou.

b

 

MIHO CAFE

Pre nás veľmi zaujímavý projekt plný nových skúseností bola práve realizácia kaviarne MIHO CAFE. Ide o úplne nový koncept kaviarne v Žiline, kde sme nezohrali len rolu dizajnérov, ale aj kompletne zrealizovali celý projekt. Postarali sme sa teda o tento priestor od podlahy až po osvetlenie. Možno aj preto je teraz pre nás toto miesto úplná srdcovka.

miho cafe

Práca na tejto kaviarni bola pre nás veľmi dobrá a to hlavne z tohto dôvodu, že sme boli s klientom od začiatku naladení na jednej vlne. Navrhovanie a realizácia teda išli ako po masle. Priestor sme sa snažili podľa klientových požiadaviek zariadiť elegantne, ale zároveň priniesť príjemnú atmosféru pohody. Okrem výroby a inštalácie nábytku sme sa starali aj o doplnky, ktoré sú taktiež všetky vyrábané ručne v našej dielni presne pre tohto klienta.

Táto zákazka bola jedna z tých, ktorá sa odovzdávala na kľúč. Z prázdneho priestoru sa vytváral plne funkčný objekt, kde sme okrem dizajnu samozrejme zabezpečili aj technické vybavenie. Snažili sme sa ponechať dominanciu histroickej časti, v ktorej sa priestor nachádza, ale poukázať aj na vzdušnosť a jednoduchú funkcionalitu dizajnu tohto interiéru.

Všetky tieto zákazky nás naučili pár užitočných vecí

1.Budujte brand skôr než samotnú prevádzku a produkt

Keď komunikujete s potenciálnymi klientmi ešte pred tým, ako niečo začnete tvoriť, ich účasť pri Vašej práci ich vnáša do celého procesu vývoja a vzniku Vašej značky. A tak si vytvárate opinion lídrov ešte pred vznikom Vášho brandu.

2.Podstatné je robiť, čo Vás baví a hovoriť o tom

Vždy je cítiť, ako to myslíte. Ak rozbiehate biznis za účelom zbohatnutia, nerobte si ani zbytočné nádeje, že Vaša firma bude niekedy tvoriť komunitu. Všetko je cítiť. Či už z priestoru, z marketingu, ale aj Vás samotných. Ak však plníte svoje sny a idete za tým, čo Vás skutočne baví, verte, že pritiahnete k sebe vždy tých správnych ľudí, ktorí majú podobné ciele, ako Vy.

3.Zabezpečte si vybavenie a zariadenie skôr ako priestory

Návrh a výroba jednotlivých produktov pre Váš priestor, či prevádzku vždy trvá určitú dobu. Niektoré veci je jednoduché zohnať, no čím je zákazka špecifickejšia a teda aj výsledok zaujímavejší, tým jeho realizácia dlhšie trvá. Oslovte preto dizajnéra v dostatočnom predstihu a rovnako tak si začnite študovať prospekty o technickom vybavení kaviarne skôr, ako si prenajmete samotný priestor. Ušetríte si tak náklady a aj čas.

Ak plánujete nejaký zaujímavý projekt, prípadne sa potrebujete poradiť, neváhajte nás kontaktovať. Tento segment zákaziek nás skutočne baví a napĺňa a preto sa mu chceme venovať ešte viac. Pripravujeme si zaujímavé novinky pre gastro oblasť. A nemusíte sa báť, nebudeme nič tajiť, o chvíľu sa o nich dočítate na našom blogu.